top of page

12-osainen, lasille painettu valokuvateossarja jonka inspiraationa ovat unet, selittämättömät ilmiöt, kasvimaailma sekä pohdinnot elämästä.

Unieni Andalusia - Andalucia of my Dream

Andalusialainen uni (Andalucian Dream).

Sielun matka - Soul Flight - Anna K. Gre

Vedenalaiset linnut (Merbirds). Teos kuuluu Fotocentrum Raseborgin kokoelmaan.

LÄHDE_-_SPRING.jpg

Lähde (Spring).

Unitarha on puutarhaleijailu mystisillä mailla, unien autereisilla sijoilla

En muista minkä ikäinen olin – yhä lapsi kuitenkin. Perheemme oli saanut vieraita ulkomailta, sisareni ystäviä. Muistan sen yhden tyypin, jolla oli mukanaan merkillisiä esineitä. Fabian Rose oli käsityöläinen, joka rakensi kaleidoskooppeja: koristeellisia optisia putkiloita, jollaisen sisään kurkistaessa näyttäytyy silmäin edessä kuin toinen maailma. Siellä alati muuttuvat kauniit kuvat monistuvat ja saavat aina vain uusia muotoja ja värejä. Tuo ihmeellinen elämys kiinnittyi muistona jonnekin sokkeloisen alitajuntani seinälle kuin säkenöivä taikapeili. Sinne se jäi, heijastelemaan signaaleja tulevaisuuteen. (Teksti jatkuu kuvien jälkeen)

KALEIDOSKOOPPI_REKVISIITTA.jpg
KALEIDOSKOOPPI.jpg

Näyttelyrekvisiittaani kuuluu kaleidoskooppi sekä kaleidoskooppisilmälasit, joita saa vapaasti kokeilla.

FABIAN_ROSE_LEHTIJUTTU.jpg

Fabian Rose kaleidoskooppeineen oululaisessa sanomalehdessä. 

On kiehtovaa, kuinka jollain pienellä, elämän virrassa ohimenevällä asialla voi olla meihin niin voimakas vaikutus. Esimerkiksi yksittäinen uni voi järkyttää, ihastuttaa tai muuten askarruttaa meitä pitkän aikaa. Unen sisältöä voidaan tulkita kuin kuva-arvoitusta. Uniin on kautta aikain liitetty myös mystillisiä yhteyksiä. Kuten sellaisia, että nukkuessa sielu kulkee toiseen todellisuuteen. Minäkin olen välillä heittäytynyt pohtimaan, mitä unet oikeastaan ovat ja kuinka ne syntyvät.

 

Aikuisuuden kynnyksellä, kymmenisen vuotta sitten, kiinnostuin yliluonnollisia ilmiöitä kuvailevista kertomuksista sekä valokuvista, joihin sanottiin tallentuneen vainajain henkiä ja tunnistamattomia ilmassa liikkuvia kohteita. Kiinnostuin myös kuvista, joissa ei ollut mitään yliluonnollista, mutta esimerkiksi teknisten virheiden vuoksi niissä esiintyi erikoisia elementtejä. Minua huvitti, että jotkut halusivat tuottaa sellaisia kuvia tahallaan.

_AKG2917.jpg

Unitarha-sarjan teoksista on painettu myös postikortteja, joita voi ostaa näyttelyn yhteydessä. 

Saatavana on muitakin samantyylisiä valokuvapostikortteja. 

Innostuin itsekin hankkimaan retrokopion 1960-luvun Diana-muovikamerasta sekä rullallisen kummallisen värimaailman tuottavaa filmiä. Kokeilu osoittautui tyyriiksi ja kuvien osalta enimmäkseen epäonnistuneeksi. Se oli silti sikäli elähdyttävä, että halusin luoda näitä unenomaisia valokuvia lisää ja intensiivisemmin. Halusin tutkia, miten se onnistuisi digitaalijärjestelmäkameralla mutta analogisin keinoin, ilman kuvankäsittelyohjelman digitaalitaikasauvan suurempia ihmeitä.

 

Päällekkäisvalotukset, valovuodot, heijastukset ja muut filmiaikana kiusallisiksi virheiksi mielletyt yksityiskohdat löysivät tarkoituksensa luovassa työskentelyssäni. Koen, että tutkimusmatkani on ollut kuin monivaiheinen uni, joka on materialisoitunut moninaisia välineitä sisältäväksi taikurin salkuksi. Salkkuni sisältää muun muassa sellaisia menneiden vuosikymmenten optiikoita, joita pidetään aikakausiensa inhokkeina niiden kuviin aiheuttamien ei-toivottujen seikkojen vuoksi.

Kosmos FPA rajaamaton.jpg

Kosmos (Cosmos) -teos pääsi kultasijalle Finnish Photo Awards 2019 -valokuvakilpailun Nature-kategoriassa. Kuvassa on lähinäkymä hämähäkinseitistä aamukasteessa, joka tuo mieleeni DNA-rihmat tai ehkä tähtijärjestelmät. Usein ihmiset sanovat näkevänsä kuvassa universumin. 

Unitarha on kokoelma tutkimusmatkani varrelta vuosilta 2015–2018, jolloin olen etsinyt ja kehitellyt tekniikoita tulostaakseni mieleni kuvia valokuviksi. Näissä kuvissa heräävät henkiin lapsuudenmuisto ihmeellisestä kaleidoskoopista, unien utuiset kerrostuneet maailmat sekä kuvalliset ja sanalliset kertomukset yliluonnollisen kohtaamisesta. Unitarha on puutarhaleijailu mystillisillä mailla, unien autereisilla sijoilla.

NÄYTTELYTIEDUSTELUT: info [ät] annagreus.com
RADIO_POOKI_KUVAKAAPPAUS-2.jpg

Taiteilijaesittely sekä katsaus Unitarha-näyttelyyn (Pyhäjoki, syyskuu 2020.) Radio Pookilla, toimittaja Jussi Häkkilä. Klikkaa kuvaa ja kuuntele!

bottom of page