© 2019 A.K.G.

Valokuvatutkimusmatkoja unimaailmoihin ja universumin saloihin

Jos kameran voisi ottaa mukaan uneen, millaisia valokuvatuomisia siitä syntyisi? 

Kokeilevissa valokuvissani tutkin unien ja mystillisyyksien maailmoja. Inspiraationani toimivat maailmankaikkeuden merkillisyydet, joita kuvailen pääasiassa luonnon ja erityisesti kasvien sekä puiden kautta, sillä niissä minua kiehtoo niiden hämmästyttävä elämänvoima. Tyypillisesti kuvissani esiintyy useita päällekkäisiä ja rinnakkaisia tasoja kuin todellisuuksia tai ulottuvuuksia, valoilmiöitä sekä vahvoja, heijastelevia värejä. 

 

Kokeilevissa valokuvissani muodostan liiton digitaalikameran ja analogisten kuvaustekniikoiden välille. Vaikka kuvani syntyvät digitaalisesti, kuvien efektit luon kuvaustilanteessa – tietokonetta ja kuvankäsittelyohjelmistoa käytän lähinnä värien ja kontrastien säätämiseen.

 

Valokuvista on kerätty kaksi kokoelmaa, Unitarha sekä Kosmista valoa. Teossarjat ovat esillä koko kesän 2019 ajan Helsingissä ja Jyväskylässä – katso lisätietoa Valokuvanäyttelyt-sivulta. 

Teleportoidu portfoliooni: Eksperimentaalinen valokuvaus.

Muotokuva on heijastus sielusta ja persoonasta

Valokuva voi olla matka omaan itseen, työkalu itsen reflektoimiseen. Kun rakentaa muotokuvauksen tietyn teeman ympärille – kuten sisäisen voiman – voi nähdä itsessään sellaista vahvuutta, jonka olemassaolo tuntuu joskus itselle näkymättömältä. Valokuvissa voi tuoda esiin oman alter egon. Kuviin voi tuoda symboliikkaa, jolloin kuvan sisäinen viesti ja maailma on asiakkaalle henkilökohtaisempi, avautuen parhaiten hänelle itselleen. 

Elämämme koostuu aikakausista. Kukin aikakausi sisältää version meistä, siitä, keitä me olimme silloin. Kun katson omia rippi- tai ylioppilaskuviani, se tuntuu tavallaan kuin aikakoneella matkustamiselta. Rippi-, valmistujais- ja synttärikuvia voi tuunata persoonallisemmiksi tuomalla kuvaustilanteeseen jotakin, joka liittyy kuvan Henkilöön. Kuvaus voidaan toteuttaa asiakkaalle tärkeässä ympäristössä, harrastuksen parissa tai kuviin voi ottaa mukaan esineen, jolla on oma merkityksensä. 

Muotokuvia varten suunnittelen aina yhdessä asiakkaan kanssa etukäteen, mitä hän kuvilta toivoo. Kuvaukset toteutetaan miljöössä. 

Tutustu muotokuvaportfoliooni tästä.

Ametistiranta – Amethyst Shore, 2019.

Still-kuvaaja on televisiotuotannon kameleontti

Still-kuvaaja on hahmo, joka adaptoituu vaihtuviin tilanteisiin. Aistii, tarkkailee, näkee, muuntuu. Still-kuvaaja on yleensä pääasiassa näkymätön, mutta hän tietää myös, kuinka muuttua näkyväksi, kun sen tarve on. Laadukkaiden ja kiinnostavien tuotannon promokuvien taikuutena on liikkua ja toimia huomaamattomasti, muuta työryhmää häiritsemättä; siinä, missä osa taikuutta on myös rohkeus astua esiin, ottaa tilanne haltuun, kiinnittää valokuvattavien intensiivinen huomio, saada heidät innostumaan promokuvaushetkestä ja käyttää suotu aika tehokkaasti. 

 

Ajatuksiini ja kokemuksiini tuotantovalokuvaajana toimimisesta voi tutustua myös Kirsikka Lyhteilän opinnäytetyössä Valokuvan rooli suomalaisten tv-tuotantojen markkinoinnissa (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2017). 

Katsele still-kuvieni portfoliota täältä.

Ps. Kamerassani on äänetön suljin. ;)

Kari Lumikero & Jenni Kokander, Makumuistoja. 2017.