top of page

”Stort och litet i fotografiskt focus”

an insight to the double exhibition ’Impressions of A Butterfly in The Dream Garden’

1-siipikuvio_netti.jpg

Siipikuvio 4 – Wing Pattern 4 by Tiina Mäki

Miami Vibe - Anna K. Greus-2.jpg
herpo_3_30x40.jpg

Kuusaman yölento – Kuusama overnighter by Tiina Mäki

Miami Vibe by Anna K Greus

Stort och litet i fotografiskt focus

Bildvärld som exploderar i möjligheter

Lasse Stenman

Haparandabladet, 8 Mars 2019

Fram till sista mars ställer Anna K Greus och Tiina Mäki ut fotografier i Studio Jala hos Tornedal & Co. HB får perspektiv på en konstart i konstant omvandling.

Kameran talar sällan sanning låter som en samtida aforism. Fotokonsten är inte längre objektiv, skulle man lite skämtsamt kunna säga. Men medlen som står konstnären till buds är oräkneliga i en digital värld som exploderat i möjligheter.

 

Typiskt nog, föder den tekniska utvecklingen motreaktioner. Så finns exempelvis ett stort utbud direktbildsfilm (och kameror för ändamålet) på marknaden. Och nyligen har Kodak återintroducerat åttamillimetersformatet.

 

Men i sann postmodernistisk anda, kan pragmatikern blanda och ge.

Kosmos - Cosmos - Anna K. Greusn- 1200 p

Anna K Greus har känningar i kosmiska sfärer och andliga budskap i sina fotografier. 

Livet självt, Kosmos av Anna K Greus.

Vackra krämpor

Anna K Greus jobbar med digital systemkamera, men med analog tvist. För en ordinär fotograf är dubbel-exponeringar, ljus läckage och lurvig optik styggelser. För Greus är sådana fenomen kreativa byggstenar, i en process där hon använder digitala redigeringsled väldigt sparsamt.

 

Hennes uttryck är dock lika mycket ett andligt sökande som en kombination av verktyg. Här talar vi parapsykologi – en förmåga att se bortom sinnenas vedertagna dimensioner.

 

Anna har en väl utvecklad känslighet för väsen och kosmiska energier, något som går igen i hennes bildvärld. Och genererar riktigt bra konst i visningen Dream Garden. Där lekfullheten får utrymme i referenser till ett klassiskt kalejdoskop.

Nära avgrunden

Där Anna K Greus vänder blicken utåt, skådar Tiina Mäki inåt. Och sätter bokstavligen världen under lupp.

 

I Impressions of a Butterfly dissekerar hon en död fjäril med kameran, genom makrolins och mikroskopteknik avsedd för medicinsk ögonfotografering. Här uppstår en märklig kontrast, med en traditionellt vacker sida i helbilder av insekten och en känsla av skräckfilm extrema detaljförstoringar.

 

Kluvenheten skänker framställningen en extra dimension. Undertecknad söker paralleller i populärkulturen och kommer osökt att tänka på Jonathan Demmes mardrömsska pande thriller När lammen tystnar, som väl får anses vara sinnebilden av fjärilens mörka arv.

 

En fasa som balanseras av exempelvis Carl Michael Bellmans vackra visa Fjäriln vingad syns på Haga.

TIINA_MÄKI_Kuusaman_heijastus_netti.jp

Fjärilens flykt av Tiina Mäki.

bottom of page